Datorita cresterii salariului si a scaderii pretului apartamentelor de dupa criza, rata pentru un apartament cu 2 camere a ajuns la mai putin de 60% din salariul mediu net, fata de 250% in 2008.
In 2008 erau necesare aproape trei salarii medii nete pe economie pentru plata unei rate la un apartament cu 2 camere din Capitala. Pe fondul dublarii salariului mediu in ultimii 11 ani, dar si al ieftinirii locuintelor fata de perioada de boom, acum rata reprezinta mai putin de 60% din salariul mediu pe economie.
Rata lunara pentru achizitia unui apartament cu doua camere in Bucuresti a ajuns la mai putin de 60% din valoarea salariului mediu net pe economie la nivelul lunii septembrie a acestui an, fata de 251% la nivelul lunii ianuarie din 2008, la apogeul boomului economic, potrivit calculelor ZF si datelor SVN Romania, Credit & Financial Solutions.
„Creditarea ipotecara a cunoscut o dezvoltare vertiginoasa in ultimii ani, intr-un context generalizat de majorare a veniturilor, de diversificare a ofertei si de reducere a ratelor. Chiar daca dobanzile au inregistrat scaderi, dar si majorari in ultimii ani, ponderea ratei medii lunare in veniturile populatiei este intr-o continua scadere de aproximativ cinci ani. Practic, o rata medie pentru un credit de 69.000 de euro are o pondere in salariu de aproape doua ori mai mica fata de acum sase ani”, afirma Alexandru Radulescu, managing partner SVN Romania, Credit & Financial Solutions.
In acel moment, la inceputul anului 2008, un apartment cu doua camere in Capitala de 50 mp utili costa in medie 130.000 de euro, iar rata lunara pentru acesta era de 826 de euro, in timp ce salariul mediu era de numai 329 de euro – astfel era nevoie de salariul aproape complet a trei adulti pentru a plati rata unui apartament cu doua camere din Bucuresti.
Dezvoltarea segmentul ipotecar s-a produs concomitent cu diminuarea importantei produsului Prima Casa, care in prezent detine aproximativ 25% din totalul tranzactiilor efectuate – sau 35% din segmentul finantarilor pentru achizitionarea unei locuinte.
„Piata este pe o traiectorie ascendenta si observam si o crestere a apetitului de finantare din partea unor institutii financiare, atat pe segmentul de retail cat si pe cel corporate, pentru investitorii care dezvolta proiecte rezidentiale. In plus, tot mai multi cumparatori apeleaza la serviciile unui consultant financiar, acesta fiind un alt factor care arata dezvoltarea pietei ipotecare locale”, a subliniat Alexandru Radulescu.
Pe fondul crizei economice preturile locuintelor din Capitala au scazut puternic in anii care au urmat, ajungand la o valoare minima de 51.000 de euro in ianaurie 2016. La acea vreme rata lunara in cazul unui credit pe o perioada de 25 de ani era de 255 de euro, in timp ce salariul mediu pe economie urcase deja la 429 de euro. In timp ce pretul locuintelor din Capitala a scazut treptat timp de mai bine de sapte ani, salariul mediu net a ramas relativ constant pana in 2012, iar dupa acest an a crescut accelerat.

Sursa – www.zf.ro